Advies nodig? Bel ons 046-4512389
Besloten Facebook groep voor klanten!
Gratis verzenden vanaf 100 euro excl. btw
Like & volg ons op Facebook: MagicNailsOnline

Kunstnagels in het nieuws: 'experts' waarschuwen

Kunstnagels in het nieuws: 'experts' waarschuwen

Ik wil graag reageren op het nieuwsbericht van RTL waarin de titel suggereert dat kunstnagels gevaarlijk kunnen zijn en waarin ‘experts’ waarschuwen voor problemen van jeuk tot brandwonden

Er wordt gezegd dat ‘de stof die wordt gebruikt voor de nagels niet onschuldig is’. Ik wil dit ontkrachten en stellen dat die stof wel onschuldig is, maar degene die werkt met die stof lang niet altijd!

RTL Nieuws op 1 juni 2023


Als distributeur van diverse merken en opleidingsinstituut voor nagelstylisten, staan wij al ruim 32 jaar voor eerlijke informatie aan zowel professionals als consumenten. Ik zal daarom bij deze wat punten uit het artikel citeren en er kort op ingaan:

 • De allergie komt voornamelijk naar voren bij liefhebbers van acrylnagels

Niet waar. Het komt zelfs veel vaker voor bij de ‘simpele’ gellakken dan bij acrylnagels. Een allergie kan alleen ontstaan wanneer product de huid raakt. Ongeacht of dit acryl, gel of gellak is.

 • Gelnagels zijn beter dan acryl

Niet waar. Beiden zijn even goed en even onschadelijk mits juist toegepast.

 • De styliste in het artikel heeft een allergie ontwikkeld en probeert nu preciezer te werken. Ze heeft zich er nu meer in verdiept… helaas te laat. Ze geeft aan dat in haar opleiding hier geen aandacht voor was.

Voor haar kwam de productkennis te laat. Kijk daarom altijd kritisch naar de opleider, diens kennis en of het productaanbod voldoet aan de wetgeving.

 • Nagelstylistes zijn onvoldoende op de hoogte van mogelijke allergische reacties.

Hier hebben we een punt! Maar generaliseren is nooit ok: sommige nagelstylistes zijn onvoldoende op de hoogte. De meest professionals zijn dat gelukkig wel.

 • Nagelstyling is een risicovol beroep

Niet waar. Het is een veilig beroep, mits de stylist(e) goed is opgeleid en de juiste voorzorgsmaatregelen neemt. Denk hierbij aan het dragen van nitril handschoenen, het hebben van een goede stofafzuiging op de werktafel en de juiste omgang met veilige producten die voldoen aan de eisen van de NVWA.

 

Acrylaten

Het is belangrijk om te weten dat acrylaten niet alleen voorkomen in acrylnagels, maar ook in gel en gellak. Het essentieel dat nagelstylistes de juiste kennis hebben om op verantwoorde wijze met deze producten om te gaan.

Veilig, mits

Ik wil benadrukken dat kunstnagels wel degelijk veilig zijn, mits ze worden gezet door goed opgeleide nagelstylisten. Deze professionals zijn op de hoogte van de juiste werkwijze en hoe ze allergieën kunnen voorkomen. Mochten ze merken dat een klant desondanks een acrylaat-allergie heeft of ontwikkelt, dan zullen ze direct actie ondernemen en verdere problemen voorkomen.

Echter, een belangrijk punt waar het vaak misgaat, is het onjuist gebruik van de producten of een onjuiste combinatie van product en uithardingslamp!

Kennis

Tegenwoordig zijn er veel producten op de markt die zonder enige kennis door iedereen kunnen worden aangeschaft, van Kruidvat tot Lidl en Action, terwijl dit soort producten eigenlijk ‘for professional use’ zijn. Dit is echt iets wat consumenten moeten weten.

Product dat de huid raakt kan namelijk problemen veroorzaken. Een onjuiste uithardingslamp ook, onvoldoende uitgehard product is allergeen.

Wie noemt zich nagelstylist?

Dan nog iets belangrijks: wie noemt zich nagelstylist? Omdat nagelstyling geen erkend beroep is weet je als consument niet goed waar je terecht komt wanneer je een nagelstylist bezoekt. Is diegene goed opgeleid? Heeft ze haar nagels ergens laten doen en gedacht ‘dat kan ik ook?’ Of heeft diegene een paar you tube video’s bekeken en is daarna gestart? Het is lastig om als consument het kaf van het koren te scheiden, daar ben ik het absoluut mee eens.

Er zijn echter een paar dingen waar je als consument op kunt letten:

 • Moet je voor de behandeling je handen wassen?
 • Wordt voor elke klant een nieuwe vijl gebruikt?
 • Wordt de huid rondom de nagel niet geraakt met primer, bond, gel acryl etc.?
 • Worden bitjes na de behandeling in een ultrasoon gereinigd?
 • Wordt de plaklaag verwijderd met schone wipes en niet ‘uitgesmeerd’ van nagel naar nagel met eenzelfde wipe? Dit is enorm belangrijk in het voorkomen van allergieën en dat zien wij helaas nog steeds veel te vaak gebeuren!
 • Moet je de handen opnieuw wassen voordat nagelriemolie wordt aangebracht ter afsluiting van de behandeling? Ook enorm belangrijk ter voorkoming van allergieën!

Kun je al deze vragen met ja beantwoorden? Gefeliciteerd! Dan zit je heel safe en kun je ontspannen van de behandeling genieten.

Eerlijke en correctie informatie

Wij streven ernaar om eerlijke en correcte informatie te verstrekken. We willen benadrukken dat kunstnagels dus veilig zijn wanneer ze worden gezet door goed opgeleide professionals, die bekend zijn met de juiste werkwijze. We raden consumenten aan om zich goed te informeren en te kiezen voor gekwalificeerde nagelstylistes om zo een veilige en plezierige ervaring te hebben.

Gratis online informatie

Alle nagelstylisten, hobbyisten en consumenten die zich nu achter een oor krabben en denken ‘shit… hier was ik me echt niet van bewust…’ mogen mij mailen, dan organiseer ik binnenkort een gratis online training over dit onderwerp zodat je voor eens en altijd op de hoogte bent van de do’s en don’ts van dit prachtige vak.

Liefs,

Miranda

Reacties

 1. Miranda Haas Miranda Haas

  Hallo Baukje, dat kan, graag zelfs!

  Omdat we er opeens zoveel vragen over kregen heb ik de 10 belangrijkste in onze online leeromgeving gezet.

  Die kun je kosteloos hier bekijken: www.magicnails.thehuddle.nl (even kopiëren en plakken in de adresbalk, een link werkt helaas niet automatisch in de reacties)

  Ik hou je op de hoogte van de datum van de volgende live.

 2. Baukje Gort Baukje Gort

  Graag zou ik mee willen doen met je online training over het onderwerp veilig werken mbt allergie ontwikkeling

 3. Jacqueline Kusters Jacqueline Kusters

  Ik ben me wel bewust van alles maar vindt een online training wel heel erg fijn om te doen. Ik steek er vast wel weer wat van op omdat ik echt nog niet alles weet. Hoor graag of en wanneer het is. Groetjes Jacqueline

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
You are currently buying products for '' Quit
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Advies nodig? Bel ons 046-4512389
Besloten Facebook groep voor klanten!
Gratis verzenden vanaf 100 euro excl. btw
Like & volg ons op Facebook: MagicNailsOnline