Een van de meest voorkomende problemen is lifting, het loslaten van gel aan de nagelriemen of langs de nagelwallen.

Bij ons in de winkel uit zich dat in de vraag: "verkoop je ook primer?"

Dan ligt het aan de houding van de klant (tijd, geen tijd, nieuwsgierig of gesloten), maar meestal volgt dan een interessant gesprek. Dat gaat ongeveer zo: Ik: Mag ik vragen waarom je primer zoekt?
Klant: De gel laat los aan de randjes, nu hebben ze me gezegd dat ik primer moet gebruiken.
Ik, nieuwsgierig: Wie is ‘ze’?
Klant: Iemand wat met een ander merk werkt, die gebruikt dat ook.

Ik weet voor even genoeg. Bij zo’n antwoord weet ik vrijwel zeker dat de klant nog niet op de hoogte is van de werkwijze met onze gel dus dat is het eerste wat hij moet weten voordat ik simpelweg primer verkoop, anders wordt daar het probleem ook niet mee opgelost. Eerst moet ik meer achtergrond informatie zien te krijgen om erachter te komen hoe deze klant gewend is te werken, waarna ik pas een goed, klantgericht, advies kan geven. Er is geen universeel antwoord op lifting - ‘loslatende nagels’, dit kan zoveel oorzaken hebben dat ik in dit geval begin met dingen die verkeerd zouden kunnen zijn, uit te sluiten.

Ik: Bij Magnetic Gels hoef je geen primer te gebruiken, alleen in uitzonderlijke gevallen, zoals bij bv zwangerschap, narcose in het afgelopen half jaar, antibiotica gebruik, chemotherapie of extreem ‘vette’ of vochtige natuurlijke nagels.
Klant: Oh… ok… maar waar kan het dan aan liggen?
Ik: Loslaten aan de nagelriemen kan een aantal oorzaken hebben, zoals:

  • niet goed ontvetten voor het aanbrengen van de gel
  • het dunne velletje wat soms op de nagelplaat zichtbaar is wanneer je de nagelriem terug hebt geduwd laten zitten
  • gel in of op de nagelriem
  • gel te dik aan de nagelriemen
  • teveel product weg moeten vijlen, dus warmte door teveel wrijving, daardoor lucht (soms direct al zichtbaar)
  • medicatie, ziekte of zwangerschap
  • de inpoetslaag vergeten

Bingo! Bij de laatste vraag zie ik vragend een wenkbrauw omhoog schieten. Grote kans dat dit haar problemen heeft veroorzaakt. Dit is nl. de meest voorkomende fout, simpel uit onwetendheid.

Klant: Inpoetslaag?
Ik: ja, voor de aanhechting met de natuurlijke nagel.
Klant: Nee, hoe bedoel je dat?
Ik: Wanneer je de nagel goed hebt voorbereid en je start met de eerste laag gel, dan moet je die heel erg dun, met een zigzagbeweging als het ware in de nagel ‘poetsen’. Je wrijft de gel in de vijlkrasjes. Als je dit goed hebt gedaan glanst de hele nagelplaat van de gel, maar zijn die vijlkrasjes nog zichtbaar. (Wanneer die al helemaal geëgaliseerd zijn na de eerste laag is de gel te dik aangebracht en heb je geen optimaal resultaat.)
Deze eerste laag hardt je uit en dat vormt dan de perfecte aanhechting voor de volgende laag.
Klant: En dan hoef ik geen primer te gebruiken?
Ik: Nee, dat klopt. Een goed uitgevoerde prep samen met een ‘inpoetslaag’ zijn de oplossing voor 95% van de liftingsproblemen. Ga dit eens toepassen en zijn er dan nog problemen, dan maak je een afspraak en gaan we alle stappen na in de praktijk. Ik weet bijna zeker dat dit de oorzaak is.

Mooi, dit is volgens mij duidelijk. Ik ben benieuwd, maar weet bijna zeker dat die nagels gaan blijven zitten.

Misschien herken je iets van de oorzaken van lifting in je eigen werkwijze? Ik heb hier nu alleen die ene, meest voorkomende, omschreven.

En primer…gebruik je alleen bij ‘noodgevallen’ en dan nog zeer spaarzaam.